Livsstil

Spar penge på din elregning med Budgetbutler.com

Du kan spare penge på din elregning på en række forskellige måder. Du kan blive mere bevidst om dit forbrug og simpelthen lære at spare, uden det behøver gå ud over kvaliteten af din dagligdag. Du kan desuden udskifte diverse elektriske apparater i din husholdning til mindre strømslugende elektronik. Samtidig kan du skifte leverandør af el, hvor du kan tjekke hvilke leverandører, der tilbyder el billigst. Alt det kan app´en fra Budgetbutler.com gøre, helt automatisk for dig.

Det sidste råd om at skifte leverandør er måske ikke noget så mange danskere tænker over. Men fra 2003 blev det danske el-marked frit, så du selv kan vælge hvilken leverandør, du vil købe din strøm fra. Det er ret nemt at tjekke priserne på el, det kan for eksempel klares fra Energitilsynets hjemmeside.

Ved jævnligt at tjekke elpriserne og sammenligne leverandørerne kan du spare temmelig mange penge på din elregning. Hvor meget du kan spare, afhænger især af dit forbrug, men for eksempel kan en familie på fire personer i en nogenlunde rummelig bolig nemt spare over 1.000 kr. årligt ved at skifte leverandør.

For at få maksimalt udbytte af skiftet mellem el-leverandører bør du tjekke priserne løbende, helst hvert kvartal. Ofte har leverandørerne tilbud til nye kunder, hvilket betyder, at du må indstille dig på måske at skulle skifte leverandør forholdsvis ofte. Men det kan sagtens betale sig at ofre lidt tid på det.

Automatisk skift af el-leverandør

Når du vælger el-leverandør, er der altid et grundlæggende valg imellem enten fast eller variabel pris på elektriciteten. Fast pris betyder, at du betaler den samme pris pr. kWh året rundt, mens variabel pris påvirkes af elprisen på markedet. El sælges nemlig på et marked, hvor dagsprisen fastsættes på el-børsen.

Vælger du variabel pris, kan du være heldig, at elprisen falder. Men det er en form for gambling, hvor du også kan risikere, at prisen stiger. I alle tilfælde bør du tjekke leverandørernes vilkår generelt, uanset om du vælge fast eller variabel pris. Især er det vigtigt, at du ikke binder dig til en alt for lang periode hos samme leverandør, fordi du gerne skal have mulighed for at skifte ret jævnligt og benytte dig af tilbud.

Størstedelen af din elregning udgøres i alle fald af skatter, afgifter og gebyrer, som du ikke slipper for, uanset hvilken leverandør du vælger. Men alt efter om du bor alene i en lille lejlighed, eller I er en familie i et hus, vil der kunne spares mellem 200-1.500 kr. om året på elregningen ved at skifte leverandør jævnligt.

Hertil kommer så, at det for langt de fleste husstandes vedkommende kan betale sig at udskifte ældre elektriske apparater ud med nogle nye, der bruger mindre strøm. Dette gælder især køleskabe og frysere, men også vaskemaskiner og tørretumblere samt elektronik som computere, Tv-apparater og så videre.

Elektronikken udvikles hele tiden, også i forhold til at minimere strømforbruget. Det kan derfor betale sig at investere i ny elektronik, der i hvert fald delvist tjener sig ind ved besparelser på elregningen. Dette gælder også for belysning, hvor du klart bør have LED-pærer i alle lamper. Alene dette giver mærkbar besparing.

For at tjekke dit elforbrug kan du benytte et såkaldt sparOmeter, som du kan låne hos energiselskabet. Også offentligt, for eksempel hos Borgerservice, kan du låne et sparOmeter. Med et sparOmeter kan du tjekke dit elforbrug i detaljer og dermed finde ud af, hvor du især skal sætte ind for at spare.