IT

5G Netværk er kommet til Danmark

Hvad er 5G internet?

5G er næste trin i udviklingen af det mobile netværk for mobiltelefoni og trådløst internet. 5G står for ‘5. Generation’, altså har der hidtil været 4 ‘generationer’ af mobilt netværk. Industrien bag det mobile netværk udvikler systemet kontinuerligt, og det sker i en sammenhæng, også fordi teknologien i smartphones, tablets med videre skal udvikles parallelt, så enhederne kan følge med.

Hver generation tilbyder noget nyt

For hver generation af mobilt netværk fremkommer nyheder og forbedringer. 1G var i sig selv en revolution, simpelthen fordi det blev muligt at foretage opkald mellem mobile enheder. 2G tilføjede SMS til konceptet. 3G gav adgang til internettet via mobiltelefonen. 4G var især forbedret ved at give hurtigere og mere stabil forbindelse. Hvad er 5G internet? Hvilke nyheder og forbedringer er der i forhold til 4G? Du kan sammenligne priser på 5G mobilt bredbånd nettet, samtidigt sørge for du for den bedste dækning.

Meget højere hastighed

Først og fremmest højere hastighed. 5G er endnu helt nyt, men nogle operatører som for eksempel TDC har gennem længere tid testet det nye 5G-netværk, og det forlyder, at vi som udgangspunkt kan forvente hastigheder hele 65 gange højere end den hastighed, vi nu kender fra 4G. Potentielt vil hastigheden endda kunne stige til helt uvirkelige 1.000 gange den nuværende hastighed på 4G-netværket. Men næppe lige nu.

Trådløs forbindelse hurtigere end kablet

Men der er altså et potentiale for ekstremt høje hastigheder via 5G-netværket, hvilket vil få konsekvenser også for udbuddet af internetforbindelser generelt. Med 5G bliver det nemlig hurtigere at navigere på internettet via trådløst netværk, end det er via de hurtigste kablede forbindelser, for eksempel fibernet.

Ping

De høje hastigheder angiver den tid, det tager at downloade eller uploade en vis mængde data. En anden måde at vurdere hastighed på er i forhold til såkaldt ‘ping’. Ping kaldes også på engelsk for ‘latency’, og det oversættes tit – ikke helt præcist – til ‘forsinkelse’. Ping angiver den tid, det tager for et signal at nå fra én enhed (for eksempel din computer) frem til en anden (for eksempel en server) og retur med et svar.

Lynhurtigt og meget stabilt

På 4G-netværket er den normale ping 70 millisekunder, hvilket jo er meget hurtigt. Med 5G kommer ping ned på 1 millisekund, altså 70 gange så hurtigt. Med så lille forsinkelse på signalet og samtidig med så høje hastigheder for download og upload vil internetforbindelsen via 5G være hurtigere, end du kan blinke med øjet. Alt vil gå lynhurtigt, og desuden vil forbindelsen blive mere stabil, fordi kapaciteten udvides markant.

Nye muligheder

Dette åbner for nye muligheder. Det såkaldte IoT (engelsk: Internet of Things) – hvor meningen er, at internettet kan bruges til en masse ting foruden de allerede velkendte online aktiviteter -vil få et kraftigt skub fremad. I bilindustrien for eksempel vil 5G skubbe på udviklingen af selvkørende biler, kirurger vil kunne fjernoperere via en robot, og meget, meget mere. Der er nærmest ingen begrænsninger.

5G i Danmark

TDC er som de første på banen med 5G i Danmark. Hos YouSee kan du tegne abonnement på 5G, priserne starter ved 199 kr. om måneden. Men også andre leverandører af trådløst netværk er på trapperne med tilbud på 5G. Du må holde øje med markedet og tjekke udbuddet. Husk samtidig på, at det kun er de nyeste smartphones, der kan bruges til 5G. Så det kan blive nødvendigt at investere i en ny mobiltelefon.